• Snabba leveranser
 • Personlig service
 • Över 5000 artiklar
Kyrksidan
 • Hem
 • Noter
 • Lovsånger
 • Någon skall vaka i världens natt - ellingsen på svenska - noter
Lovsånger-Betlehemskyrkan Göteborg

Någon skall vaka i världens natt - Ellingsen på svenska - Noter

Art. nr: 406584

Tillvalsprodukter

  Någon skall vaka i världens natt - Ellingsen på svenska - CD

  Någon skall vaka i världens natt - Ellingsen på svenska - CD

  169,00 kr

  I webblager. Vi skickar inom 1-3 arbetsdagar

  189,00 kr
  • Snabba leveranser
  • Personlig service
  • Över 5000 artiklar
  Dela:
  457A4241-B820-406B-9167-C26B27BF088FCreated with sketchtool.1A046288-8442-4F7F-B65F-1304429FE643Created with sketchtool.

   

  Skivan ”Någon skall vaka i världens natt – Ellingsen på svenska”  började med en andakt som författaren Magnus Malm höll för pastorn Robert Eriksson (Betlehemskyrkan), och några pastorskollegor en kall decembermåndag 2019. Magnus delade ut ett lösblad med en psalm som han hade översatt från norska och så började han sjunga psalmen. Alla blev starkt berörda. I texten fanns ett poetiskt anslag tillsammans med en sorgsenhet och värme på samma gång. Och melodin var både komplex och lättsjungen. Magnus berättade att psalmen var skriven av en av Norges största psalmdiktare, Svein Ellingsen. Denna psalmskatt måste även vi i Sverige få sjunga, tänkte Robert.

  Kulturen och musiken är ett viktigt språk för Betlehemskyrkan när de vill uttrycka kristen tro. De har många körer, sångare & musiker och planerade för ett sprudlande musikår 2020. Så kom pandemin. De började genast fråga sig: Hur kan vi möta människor på nya sätt i en tid när vi inte får mötas som vanligt?

  Idén kom upp att samla deras musikaliska krafter på ett nytt sätt. Varför inte genom en skivinspelning? Spela in musik i mindre grupper går ju att genomföra, även om man inte får samlas i stora skaror. Robert Eriksson och musikledare Ulrika Henkelman pratade sig samman om värdet av att lyfta fram psalmer i ny musikalisk skrud som kan förnya gudstjänstmusiken i deras lokala sammanhang, men också bli en inspiration till kyrkor runt om i landet. Robert hade börjat ta del av fler av Svein Ellingsens psalmer och de kom överens om att uteslutande arbeta med Ellingsens rika psalmskatt.

  Producenten och musikern Paul Biktor Börjesson, fick frågan att producera skivan, samt jobba med översättningar. Från maj månad och fram till årsskiftet följde sedan ett intensivt arbete med stora delar av Betlehemskyrkans musikliv. Hymnologen Hans Bernskiöld har varit till stor hjälp i arbetet.

   

  Vem var då Svein Ellingsen?

  Svein Ellingsen föddes 1929 och dog i april 2020. Han anses vara en av de främsta psalmisterna i vår tid. Han är representerad i psalmböcker i alla nordiska länder, och även i Tyskland/Österrike, Schweiz och USA. Med sin diktarpenna blev han på många sätt Norges motsvarighet till vår egen Anders Frostenson. I den norska psalmboken kan man finna hans namn i anslutning till femtioåtta psalmer, medan sju bidrag av hans penna finns i den svenska psalmboken. Ellingsen var också utbildad konstnär. Och det är kanske kombinationen av dessa två konstnärliga uttryck, som gjort Ellingsen så älskad som psalmist. Han sökte ett psalmspråk för nutiden och menade att han i mitten av 1970-talet kommit närmare målet: ett ”nyenkelt” psalmspråk utan användning av metaforer, ”på samma gång personligt och allmänt, enkelt med samtidigt ’transparent’”. 

  Enkelheten och vardagligheten i språket gör Ellingsens psalmer lätta att ta till sig. Men i språket finns samtidigt en stark intensitet. En strävan efter ”förtätning” låg bakom hans många bearbetningar av sina egna texter. Resultatet blir psalmer som berör på djupet. Bakom varje formulering finns oftast en biblisk förankring. I en kommentar till ”Någon må vaka i världens natt” anger Ellingsen inte mindre än 32 bibelreferenser till de tre verserna. Att levandegöra hoppets dimension i den kristna tron, säger Ellingsen ha varit centralt i hans psalmskapande. Vår bön och förhoppning är att du ska få hjälp och tröst av dessa psalmer. Många av texterna kretsar kring livets mörka sidor och saknad efter människor som har gått ur tiden. Men hoppet är ständigt närvarande genom påskberättelsens vandring från död till liv.

   

  Texten är hämtad ur skivans booklet och formulerad av:

  Robert Eriksson, pastor & föreståndare i Betlehemskyrkans församling

  Hans Bernskiöld, Musikforskare och hymnolog

   

  1. Vi öppnar våra händer nu

  2. Någon skall vaka i världens natt

  3. Vi ser dig 

  4. I den sena timmens stillhet

  5. Nu öppnar saknad sina öde vidder

  6. Gud låt mitt högmod brista 

  7. Döden får vika för Gudsrikets krafter Orig titel: Døden må vike for Gudsrikets krefter

  8. Vi kommer inför Gud

  9. Nu då jag är förd åt sidan

  10. Mitt i allt det meningslösa

  11. Allt blev med ens så stilla

  12. De som gick före 

  13. Stjärnorna tindrar

  Tillvalsprodukter

  Någon skall vaka i världens natt - Ellingsen på svenska - CD
  Någon skall vaka i världens natt - Ellingsen på svenska - CD
  169,00 kr
  Finns i lager

  INSPIRERANDE NYHETER OCH ERBJUDANDEN!

  Prenumerera på nyhetsbrevet från Bokhandeln