• Snabba leveranser
 • Personlig service
 • Över 5000 artiklar
Kyrksidan
 • Hem
 • Noter
 • Lovsånger
 • De sista sju orden - noter
Lovsånger-Robert Eriksson och stråkkvartetten Omorfia

De sista sju orden - Noter

Art. nr: 409240

  I webblager. Vi skickar inom 1-3 arbetsdagar

  169,00 kr
  • Snabba leveranser
  • Personlig service
  • Över 5000 artiklar
  Dela:
  457A4241-B820-406B-9167-C26B27BF088FCreated with sketchtool.1A046288-8442-4F7F-B65F-1304429FE643Created with sketchtool.

  De sista sju orden är urgammal liturgi med nytt språk och ny musik, som inbjuder till en djupare vänskap med Jesus.

  I ett litterärt och musikaliskt samarbete mellan författarna Robert Eriksson, Åsa Molin och kompositören Per Boqvist har sju nya sånger för gudstjänst skapats med utgångspunkt i Jesu sista ord på korset. 

  Det finns en gammal tradition att under långfredagen stanna upp inför Jesus sista sju uttalanden från korset. Enligt vissa källor var det en jesuitisk präst i Peru som gjorde sammanställningen på 1600-talet och skapade en liturgi för långfredagen, som har blivit självklar i många länder, men inte så vanlig i Sverige. Det hoppas vi att De sista sju orden ska ändra på. 

  Men hjälp av nothäftet som förutom sångerna även innehåller ett förslag på gudstjänstordning, kan ni själva fira gudstjänsten i ert sammanhang. Gudstjänsten innehåller de sju nyskrivna sångerna, böner, instrumental musik, tystnad och gestaltande handlingar som ljuständning och andra liturgiska inslag. Det finns en ambition att det musikaliska tonspråket ska omfatta både kyrkomusikalisk tradition och samtida uttryck.

  Trots att denna gudstjänst skildrar kyrkans mörkaste dag, finns ljuset och det hoppfulla där. Åsa Molin säger: 

  - Detta projekt handlar i grunden om hopp. Men för att nå fram till hoppet behöver man vara ärlig med livets mörka sidor. Det räcker inte med ljusa färger för att teckna vår djupaste sorg och misströstan. Ett äkta hopp uppstår på botten av mörkrets djup. I det läge som mänskligheten befinner sig är behovet av hopp stort. Mycket av det vi får serverat som hopp är egentligen fromma förhoppningar eller flykt från den verklighet vi befinner oss i. Hur skall vi få kraft att se sanningen i vitögat; att acceptera vår utsatta situation? Vi behöver hjälpa varandra att våga säga som det är; att sätta ord på mörkret och känslor av övergivenhet för att bli redo att höra om det oväntade hoppet. Vår önskan är att musiken, texterna och bönerna i den här gudstjänsten ska hjälpa oss med det.


  Detta är enligt traditionen Jesus sista sju ord. Flera av orden återfinns endast i ett eller två av evangelierna:


  1. ”Fader, förlåt dem, de vet inte vad de gör.” 

  2. ”Sannerligen, redan i dag skall du vara med mig i paradiset.” 

  3. ”Kvinna, där är din son.”, ”Där är din mor.” 

  4. ”Eloi, Eloi, lema sabachtani?” (Min Gud, min Gud, varför har du övergivit mig?)

  5. ”Jag är törstig.” 

  6. ”Det är fullbordat.” 

  7. ”Fader, i dina händer lämnar jag min ande.”

  INSPIRERANDE NYHETER OCH ERBJUDANDEN!

  Prenumerera på nyhetsbrevet från Bokhandeln