• Snabba leveranser
 • Personlig service
 • Sedan 1954
D0BEF6A1-9102-41A7-B9AA-5D814433489FCreated with sketchtool.
Vård/Fuktare/Verktyg-Boveda

Boveda GTRKIT49-4 - Luftfuktare, Guitar Starter Kit

Art. nr: 392665

  Ej i lager. Skickas inom 4-8 arbetsdagar.

  479,00 kr
  • Snabba leveranser
  • Personlig service
  • Sedan 1954
  Dela:
  457A4241-B820-406B-9167-C26B27BF088FCreated with sketchtool.1A046288-8442-4F7F-B65F-1304429FE643Created with sketchtool.

  Komplett luftfuktningssystem för akustisk gitarr eller akustisk bas, från marknadsledande Boveda.

  • Innehåller två förvaringsfickor och fyra substanspaket
  • Tvåvägs fuktsystem; fuktar om det är för torrt och suger upp om det är för fuktigt
  • Kommer automatiskt hålla fuktigheten mellan 45% och 55%
  • Förvaras tillsammans med instrumentet i dess väska för optimal effekt

  En livsviktig produkt för alla ägare av akustiska instrument!! Trä är ett levande material, som kommer att röra sig och förändra sig över säsonger och år. Den största orsaken till dessa förändringar är skiftningar i luftfuktigheten runt instrumentet. Sker det en förändring i luftfuktigheten kommer träet att anpassa sig till den nya fuktigheten efter ett par dagar. Det trä som används i akustiska instrument, såsom akustiska gitarrer och akustiska basar, börjar torka och krympa om den omgivande luftfuktigheten är 40% eller lägre under mer än några sammanhängande dagar. Är fuktigheten istället över 65% kan träet svälla och ändra form, vilket ger problem i ett så noggrant bygge som ett akustiskt instrument där marginalerna för varje trästycke och byggkomponent är minimala.

  Många länder har en luftfuktighet som skiftar beroende på årstid, där sommaren ger en högre luftfuktighet och vintern en lägre. Så är det i Sverige, men med en mycket kraftig slagsida åt det torra; på sommaren blir det fuktigare men inte så värst fuktigt - på vintern blir det torrare och då väldigt torrt. Men det som gör situationen riktigt farlig för akustiska instrument, är när vi tar in kall luft (som redan innehåller väldigt lite vatten per kubikmeter) och sedan värmer upp den, vilket gör den ännu torrare. Faktum är att har du ett rum i ditt hem som under vintern bara är 10 grader varmt, så kommer ditt instrument må mycket bättre där än i de rum du har normal rumstemperatur (ca 20 grader). Rummet med 10 grader kan mycket väl nå en luftfuktighet av 45%, medan det samtidigt bara är 25% i dina rum med normal rumstemperatur.

  Som du förstår är det mycket viktigt att bevara en bra luftfuktighet året om för dina akustiska instrument, för att de skall behålla sin klang och sin fina spelkänsla. Marginalerna är som sagt små i dessa byggen! Boveda är det marknadsledande märket för tvåvägs luftfuktningssystem, och rekommenderas av stora namn såsom Taylor Guitars. Tvåvägs innebär att systemet kommer att höja fuktigheten om det känner att den är för låg, och sänka den om det känner att den är för hög. Gränserna detta system känner av är speciellt kalibrerade för akustiska gitarrer och akustiska basar, och är definierad inom 45%-55%.

  Fuktpaketen är en sinnrik konstruktion med en lika sinnrik substans, bestående av enbart naturliga ingredienser. Paketen placeras i förvaringsfickor av vattentätt tyg, vilka placeras i ljudhålet samt uppe vid huvudet. Den allra bästa effekten får du om du förvarar instrumentet i sin väska tillsammans med fuktsystemet, för ju mer luft systemet utsätts för, desto mer måste det jobba och desto kortare tid räcker substansen. Behöver systemet höja luftfuktigheten så förbrukas substansen, och när den är helt slut behöver du köpa refill-påsar. Du märker att den är slut på att hela påsen blir stel och hård.

  Förvarar du ditt instrument i sin väska tillsammans med systemet och håller väskan stängd hela tiden (även när instrumentet inte är i väskan), förväntas en uppsättning substanspaket räcka i 2-5 månader beroende på klimatet utanför väskan. En väska är nämligen ingen total barriär; samma klimat som råder utanför väskan kommer inom några dagar råda inuti väskan. Tänk på att ett hårt fodral av trä ofta innehåller dubbelt så mycket trä som instrumentet det skyddar! Det träet kommer också att ta upp fukt, så placerar du t.ex. en riktigt väl fuktad gitarr i ett helt torrt fodral, kommer fodralet att suga fukt från instrumentet. Börjar du använda fuktsystem för första gången, kan du därför räkna med att ditt första system kommer att förbrukas snabbare än de nästföljande. Ett enkelt sätt att slippa detta är att behandla ditt case först, med ett speciellt kit fuktpaket från Boveda just avsett för detta (du hittar det under "Köp även till" ovanför till höger). De har en starkare laddning som kommer att mätta dit case och avsevärt förlänga livslängden på dina fuktsystem för ditt instrument.

  Under "Filmklipp" ovanför denna text finns en informationsvideo om detta system! Refill-påsar till systemet hittar du under "Köp även till" ovan till höger.

  Andra tittade också på

  Missa inte erbjudanden!

  Prenumerera på vårt nyhetsbrev