• Snabba leveranser
  • Personlig service
  • Sedan 1954
D0BEF6A1-9102-41A7-B9AA-5D814433489FCreated with sketchtool.

Ta hand om din gitarr

Luftfuktare och rengöring

En gitarr är ett instrument med liv och personlighet.

Det finns några saker man kan tänka på för att du ska få njuta så mycket som möjligt av sin akustiska gitarr.

Du har kanske just köpt ett nytt instrument eller så undrar du varför din gitarr inte riktigt känns som den gjorde för ett halvår sedan. Gitarrarer har liv och personlighet. Eftersom din gitarr är tillverkad av levande material, trä,  behöver du ta hand om den för att den skall behålla den ton, klang och spelkänsla du föll för. Så här kommer några saker du behöver tänka på!

Viktigt att ha koll på luftfuktigheten

Trä är ett levande material som är särskilt känsligt för vilken luftfuktighet som råder runt omkring. De flesta gitarrer tillverkas i länder med hög luftfuktighet, medan Sverige tillhör de länder som har en lägre luftfuktighet.

Tillverkarna rekommenderar att gitarrer alltid förvaras i en miljö där luftfuktigheten ligger mellan 40% och 50%, men under vinterhalvåret i Sverige kan luftfuktigheten sjunka så lågt som 20-25% inomhus. Det beror på att kall luft innehåller väldigt lite vatten, och när vi sedan får in den luften inomhus och värmer upp den, minskar mängden vatten ytterligare. När en gitarr står i för låg luftfuktighet börjar träet att torka ut, vilket bland annat kan medföra att locket/toppen sjunker ihop, att halsen ändrar vinkel, bandändar sticker ut eller att locket/toppen spricker.

Skador som uppstått på grund av att gitarren vistats i för låg luftfuktighet täcks inte av någon garanti. Att ha kontroll och vetskap om luftfuktigheten räknas till normal skötsel av instrumentet.

Som tur är finns det många bra och lättanvända hjälpmedel för att hålla din gitarr i ett välljudande och lättspelat skick!

Luftfuktare till gitarr

När det gäller att hålla uppe luftfuktigheten i och runt gitarren under vinterhalvåret finns det några olika sorters luftfuktare att köpa hos oss.

En del är lite enklare och kräver att du kontinuerligt kontrollerar luftfuktighetsnivån och fyller på med vatten när så krävs. 

Du hittar dem här.

Andra system är mer självgående. Luftfuktare från tillverkaren Boveda innehåller en substans som automatiskt höjer luftfuktigheten om den sjunker under 45%, eller dämpar den om den överstiger 55%.

Du hittar dem här.

Rengör din gitarr

Att rengöra sin gitarr är både nyttigt för gitarren och gör att den ser fin ut! Det finns olika medel och dukar beroende på om du vill rengöra eller bevara, och beroende på om det är kroppen eller greppbrädan som behöver vård. En av sakerna du riskerar att stöta på är att de där nya strängarna du monterade började låta dåligt väldigt snabbt – på grund av att greppbrädan var smutsig och delade med sig av den smutsen till de nya strängarna.

Har du några frågor? Kontakta oss!

 

HÄR HITTAR DU FLER TIPS OCH RÅD


Artiklar i samma kategori

Rekommenderade artiklar

Missa inte erbjudanden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev