E-bok

En elektronisk bok (eller e-bok) är en bokpublikation som görs tillgänglig i digital form, bestående av text, bilder eller både och, läsbara på plattskärm i datorer eller andra elektroniska apparater. Även om det ibland definieras som "en elektronisk version av en tryckt bok", finns det några e-böcker utan en tryckt motsvarighet. Kommersiellt producerade och sålda e-böcker är vanligtvis avsedda att läsas på dedikerade e-läsarenheter. Men nästan alla datorer som har en skärm kan också användas för att läsa e-böcker, inklusive stationära datorer, bärbara datorer, surfplattor och smartphones.

Vattenmärkning

Digital vattenmärkning är ett sätt skydda upphovsrättsligt material. Vid nedladdning av e-bok med vattenmärke kommer filen att förses med information innehållande ditt ordernummer. Vattenmärkningen påverkar inte filformatet och försvårar varken nedladdning eller användning av filen. Vattenmärket visar att e-boken som du laddar ned tillhör dig. All kopiering, utöver för ditt privata bruk, och otillbörlig vidarespridning är förbjuden. Du är själv ansvarig för att e-boken inte sprids vidare till annan användare. Om din e-bok hamnar på avvägar, t ex på en fildelningssajt, kan vi med hjälp av en avkodare få fram ditt ordernummer. Vattenmärkningen kvarstår vid kopiering av e-boken.

Tillgängliga format

Följande format finns tillgängliga för våra e-böcker. Det är dock så att böckerna behöver inte ha alla format samtidigt.

 • PDF utan DRM - PDF distribuerad utan DRM (Digital Rights Management). Fungerar på en enhet som kan läsa pdf-filer. Kan läsas med hjälp av fri programvara som akrobatläsare. Programvara ingår i många e-bokläsare.

 • PDF med vattenstämpel - Pdf distribuerad med vattenstämpel. Kan läsas med hjälp av fri programvara som akrobatläsare. Fungerar på en enhet som kan läsa pdf-filer. Programvara ingår i många e-bokläsare.

 • PDF med Adobe kryptering - PDF distribueras med licenskryptering. Måste läsas med hjälp av Adobe Digital Editions eller kompatibel programvara.

 • Epub utan DRM - Epub distribueras utan DRM (Digital Rights Management). Kan läsas på vilken enhet som helst som stöder epubfiler. Programvara för att läsa filerna spänner från webbläsare till specifik programvara som ingår i e-bokläsare.

 • Epub med vattenstämpel - Epub distribueras med vattenstämpel. Kan läsas på vilken enhet som helst som kan läsa epubfiler. Programvara för att läsa filerna spänner från webbläsare till specifik programvara som ingår i e-bokläsare. Rekommenderat format.

 • Epub med Adobe kryptering - Epub format med licenskryptering. Måste läsas med hjälp av Adobe Digital Editions eller kompatibel programvara.

 • Förbättrad Epub med vattenstämpel - Förbättrad EPUB innehåller rich media - till exempel ljud eller video. Programvara som är lämplig för läsning av förbättrad EPUB specificeras för varje boktitel. Distribueras med vattenstämpel.

 • Epub 3 utan DRM - Epub 3 distribuerad utan  DRM (Digital Rights Management). Kan läsas på vilken enhet som helst som stöder epubfiler. Programvara för att läsa filerna spänner från webbläsare till specifik programvara som ingår i e-bokläsare.

 • Epub 3 med vattenstämpel - Epub 3 distribuerad med vattenstämpel. Kan läsas på vilken enhet som helst som kan läsa epubfiler. Programvara för att läsa filerna spänner från webbläsare till specifik programvara som ingår i e-bokläsare.

 • Epub 3 med Adobe kryptering - Epub3 distribueras med licenskryptering. Måste läsas med hjälp av Adobe Digital Editions eller kompatibel programvara.

 

Ljudbok

Som namnet antyder är ljudböcker röstinspelningar av texten till en bok som du lyssnar på snarare än att läsa. Ljudböcker kan vara exakta ord för ordversioner av böcker eller förkortade versioner. Du kan lyssna på ljudböcker på en musikspelare, mobiltelefon, dator, surfplatta, hemstereo eller i bilar som stöder direktuppspelning.

Vattenmärkning

Digital vattenmärkning är ett sätt skydda upphovsrättsligt material. Vid nedladdning av denna MP3-bok kommer ljudfilerna att stämplas med ett digitalt vattenmärke. Vattenmärket består av ej hörbar information i ljudet, innehållande ditt ordernummer. Vattenmärkningen påverkar inte filformatet och försvårar varken nedladdning eller användning av ljudfilerna. Vattenmärket visar att ljudfilerna som du laddar ned tillhör dig. All kopiering, utöver för ditt privata bruk, och otillbörlig vidarespridning är förbjuden. Du är själv ansvarig för att ljudfilerna inte sprids vidare till annan användare. Om dina ljudfiler hamnar på avvägar, t ex på en fildelningssajt, kan vi med hjälp av en avkodare få fram ditt ordernummer. Vattenmärkningen kvarstår även om ljudet spelas över från en enhet till en annan.

Tillgängliga format

Följande format finns tillgängliga för våra ljudböcker. Det är dock så att böckerna behöver inte ha alla format samtidigt.

 • Mp3-format, små filer i en ZIP-komprimerad fil - Ljudbok tillgänglig för nedladdning som mp3, normalt uppdelad i flera filer. Levereras som en länk till en enda zip-fil. Distribueras med vattenstämpel.

 • Mp3-format, en enda fil - Ljudbok tillgänglig för nedladdning som mp3. Levereras som en enda mp3-fil. Rekommenderat format. Distribueras med vattenstämpel.